Zorgen voor ouders met psychische problemen

Een 17-jarige is geslaagd voor haar eindexamen. Ze staat op het punt zich los te maken van haar moeder die kampt met psychische problemen. Terwijl ze nog met haar verweven is, groeit de noodzaak haar eigen weg te gaan. Maar wie is zij zonder de zorg voor haar moeder?


Voorstelling: Moederskind

Door:  theaterstichting Honingvos

Geschreven door: Nina van Tongeren

Op 24 en 25 februari, de Kunstmin, Dordrecht; 10 en 11 februari, ’t Kapelletje, Rotterdam


Moederskind

Als je als kind moet zorgen voor je ouder die psychische problemen heeft, is er vaak sprake van een complexe situatie. Een 17-jarige is geslaagd voor haar eindexamen. Ze staat op het punt zich los te maken van haar moeder die kampt met psychische problemen. Terwijl ze nog met haar verweven is, groeit de noodzaak haar eigen weg te gaan. Maar wie is zij zonder de zorg voor haar moeder? Zal zij erin slagen deze verantwoordelijkheid achter zich te laten of moet ze blijven om haar moeder te redden?

Deze voorstelling is geschreven door Nina, een vriendin van een van onze dochters. Deze voorstelling is grotendeels autobiografisch. Doordat Nina vaak bij ons is, weten wij van de thuissituatie en zien de  momenten dat zij voor zichzelf moet kiezen in plaats van voor ’thuis’. En ook dat ’thuis’ onvoldoende steun en zorg is voor de gehele familie en dat daarom er heel weinig verbetering te zien was. In onze individualistische maatschappij is er te weinig aandacht voor de sociale omgeving van elkaar. Met de ontwikkelingen van zorg-ecodorpen zal ook aandacht zijn voor de sociale ontwikkeling, de sociale duurzaamheid, van de dorpen. De samenhang tussen de personen in de gemeenschap en tussen de gemeenschappen staat garant voor die zorg. Iedereen krijgt daarin een rol. De hoofdpersoon in deze voorstelling zou in dat geval gesteund worden door haar buren in het dorp. Zien jullie ook kans om naar de voorstelling te gaan?