Wat is duurzaam ondernemen

Wat is duurzaam ondernemen. Het komt uit het rapport ‘Our common future’ dat in 1987 werd geschreven door de World Commission on Environment and Development (WCED). De conclusie van dat rapport was dat de grote milieuproblemen in de wereld het gevolg waren van enerzijds de armoede in het ene deel van de wereld en anderzijds de alles behalve duurzame consumptie én productie in het andere deel van de wereld. Voor duurzaam ondernemen moet je dan zoeken naar een evenwicht tussen economische, ecologische en sociale belangen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) heeft vooral een sociale achtergrond. Duurzaam ondernemen heeft een milieuachtergrond. In de praktijk overlappen deze twee vormen van ondernemen elkaar. Dan moet nog steeds duidelijk worden wat je als ondernemer kunt doen om duurzaam én maatschappelijk verantwoord te zijn.

Waarom ga je duurzaam ondernemen?

Het kan zijn dat je zelf duurzaamheid nog niet zo belangrijk vindt. Komt het van buitenaf? Veel consumenten verwacht het, aandeelhouders willen, verzekeraars willen het, of misschien wordt het wel geëist van de overhead of milieuorganisaties. Of je doet het omdat je wil vermijden dat je bedrijf in een groot schandaal terechtkomt. Steeds vaker zitten allerlei instanties, maar ook de media erbovenop als er iets gebeurt wat alles behalve duurzaam is. En anders dringen je kinderen misschien aan op meer aandacht voor de toekomst. De slimme ondernemer is daarop voorbereid en zoekt naar betere productiemethoden zonder vervuiling, minder gevaarlijke grondstoffen, circulaire omgaan met grondstoffen, producten langer laten meegaan. Een maatschappelijk verantwoorde ondernemer houdt verder ook nog rekening met zijn directe omgeving en met zijn personeel. Maar je kan natuurlijk óók duurzaam ondernemen omdat je dat op den duur geld bespaart…

Hoe kun je duurzaam ondernemen?
Duurzaam ondernemen kan op verschillende manieren, maar soms zit het ´m vooral in de kleinere dingen, helemaal als je een zelfstandige zonder personeel bent en dus niet een groot bedrijf runt met tientallen medewerkers. Je kan bijvoorbeeld vaker vanuit huis werken in plaats van iedere dag twintig kilometer te rijden om in een gehuurde kantoorruimte datgene te doen wat je ook thuis vanaf de keukentafel zou kunnen doen. Maar denk ook eens aan nog kleinere dingen. Moet de verwarming echt iedere dag zo hoog of volstaat het aantrekken van een extra vest ook? En ben je echt zo slim om te besparen op dubbel glas of heb je op de lange termijn meer (financieel) profijt van de dubbele beglazing omdat dat meer warmte vasthoudt op kantoor? Heb je al eens gekeken naar de verlichting? Krijg je alles nog per post of heb je je papierstromen (deels) gedigitaliseerd? Hou je je bedrijfsafval strikt gescheiden of gooi je alles op één grote berg? Koop je milieuvriendelijk en groot in of is elke bestelling opnieuw verpakt en verzonden? Heb je mogelijkheden voor samenwerking met andere ondernemers die efficiënter produceren op een deelproduct? Heb je al eens nagedacht over andere verdienmodellen?

Je merkt het: er zijn heel veel vragen die je jezelf kan stellen om anders over ondernemen, met aandacht voor de toekomst van de aarde, de toekomst van jouw bedrijf en de toekomst van onze kinderen.

Geld verdienen met duurzaam ondernemen
Natuurlijk moet je als ondernemer ook de leuke kanten van het duurzaam ondernemen niet uit de weg gaan. Je kunt er immers ook geld mee verdienen, of in ieder geval mee besparen. En dit kan zowel indirect als direct. Een duurzame ondernemer kan dit namelijk prima gebruiken in zijn marketingpraatje. Als je besluit als ‘papierloos kantoor’ verder te gaan kun je niet alleen een boel geld besparen, maar dat kun je ook delen met je (potentiële) klanten via bijvoorbeeld je website of e-mailcommunicatie. Op deze manier kweek je goodwill bij klanten die nu zien dat jij nadenkt over duurzaamheid. Een goed en milieubewust imago. Groen is poen!

Subsidies voor duurzaam ondernemen
In sommige gevallen wil de overheid jou best een steuntje in de rug bieden als je wat duurzamer onderneemt. Bij de provincie kun je subsidie aanvragen bij de praktische uitwerking van duurzaam ondernemen in je bedrijf. Deze subsidie is bestemd voor samenwerking in branches of op bedrijfsterreinen, haalbaarheidsstudies of adviezen en dus wellicht niet voor elke ondernemer interessant. En op de overheidssite Agentschap NL staat heel wat informatie over subsidies die te maken hebben met duurzaamheid.

De rol van EkoalotSamen zoeken we naar de vragen die belangrijk zijn voor jou.