Circulaire initiatieven

In vele steden en dorpen zijn al voorbeelden van circulaire initiatieven. Ik heb zelf een rol kunnen hebben bij een aantal Rotterdamse projecten. Van die projecten staat hieronder een overzicht.

PulseUp

‘Een duurzame onderneming moet optimaal gebruikmaken van in- en uitgaande stromen. Om daar aan bij te dragen heeft SuperUse studio’s in Rotterdam PulsUp ontwikkeld. Dat is een specifieke aanpak gericht op het uitwisselen van reststromen.

BlueCity

BlueCity010 werkt aan een wereld waarin afval niet bestaat. Het is een bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam met ondernemers die circulair werken. In het gebouw is 90% van de materialen voor de bouw hergebruikt materiaal.

Eten uit eigen stad

De stadsboerderij is dé plek waar Rotterdammers voedsel en de productie hiervan kunnen zien, ervaren en proeven. Met de uitgestrekte akkers en tunnelkassen is de voedselproductie terug in de stad! De oogst gaat naar de restaurant op de boerderij en het centraal station.

Floating Farm

De Floating Farm is een zelfvoorzienende drijvende boerderij in de Merwehaven Rotterdam. Hier wordt op  een  diervriendelijke en  duurzame  manier  dagverse  voeding  (zuivel) gemaakt. De  productie  is  circulair. Kringlopen  van voedingsstoffen,  energie en water, nutriënten en mineralen worden zoveel mogelijk gesloten.

Noordelijke Niertje

In Kralingen (Rotterdam) bouwt de NBU een nieuwe duurzame en circulaire woonwijk, Noordelijke Niertje. Deze wijk heeft een samenhangend pakket van integrale duurzame maatregelen: een plan met een hoge gebruikswaarde, gezondheid en toekomstwaarde met o.a. duurzame warmte, geen gasaansluiting, all-electric, zonnepanelen en hergebruik van regenwater en grote aandacht voor de buitenruimte.