Sociale Permacultuur voor Ecodorpen

Het ecodorp als nieuwe kerkgemeenschap - Nederlands Dagblad

Ontwerpprincipes van de sociale permacultuur zijn afkomstig uit de Permacultuur. Dat is in oorsprong een ontwerpsysteem voor land- en tuinbouw dat is gebaseerd op hoe de natuur zelf werkt. De praktijk laat zien dat deze ontwerpprincipes ook toepasbaar zijn op de menselijke samenleving. In dat verband spreken we dan van Sociale Permacultuur.

Cursus

Het Aardehuisproject in Olst organiseert workshops over sociale permacultuur onder leiding van Paul Hendriksen. Hierbij wordt  gekeken naar wat er daadwerkelijk gebeurt in het Aardehuisproject. Zijn de ontwerpprincipes van permacultuur bewust of onbewust toegepast? Waar is dat niet gebeurd en waarom? Wat kan hiervan geleerd worden voor vergelijkbare projecten? Op interactieve wijze komen vele ins en outs van het Aardehuisproject én sociale permacultuur langs. Ook is er een rondleiding over het terrein. Wilco Machielse geeft die dag een presentatie over zijn te realiseren droom: de Woongezond-Experience. Hij ontwikkelde het concept voor een vernieuwende permanente eco-bouw/-woonbeurs in/nabij Utrecht aan de hand van de ontwerpprincipes van (sociale) permacultuur tijdens de cursus Natuurlijk Organiseren. Datum: zondag 19 november Tijd: 10:30 – 16:30 uur (deur open vanaf 10:00 uur) Deelname: 15 euro (incl. koffie en thee); zelf lunch meenemen. Lokatie: Aardehuizen, Middenhuis, Rietgors 22, Olst

Cursus(bege)leiding door Paul Hendriksen

Natuurlijk Organiseren is ontwikkeld en wordt (be)geleid door Paul Hendriksen. Hij is mede-oprichter en bestuursvoorzitter van Transition Towns Nederland, initiator van Transition Town Deventer & omstreken en Olst in Transitie, en bestuurslid van stichting EcodorpenNetwerk. Hij begon zijn werkzame leven als journalist en werkte vervolgens dertien jaar bij een regionaal centrum voor educatie rond internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling, COS Overijssel, waarvan de laatste vijf jaar als directeur.

Hij was in 2006 initiator van Vereniging Aardehuis Oost Nederland, die van 2012 t/m 2015 in Olst 23 volledig zelfvoorzienende woningen bouwde die goeddeels zijn gemaakt met van natuurlijke- en afvalmaterialen, waaronder met aarde gevulde autobanden. Sinds 2009 is hij als ZZP-er actief als consulent rond lokale duurzaamheidsvraagstukken onder de naam Inclusief-services. Hij was in die hoedanigheid onder meer van 2011 t/m 2014 als gastdocent Duurzame Bouwconcepten verbonden aan de opleiding bouwkunde van Hogeschool Windesheim Flevoland.

Vanuit zijn betrokkenheid bij Transition Towns Nederland is hij een internationaal geaccrediteerde trainer voor startende Transitie-initiatieven. Ook richtte hij een Overijssels servicepunt op voor Transitie-groepen.

In 2010 werd hij door VNO-NCW in de Regio Stedendriehoek (Apeldoorn-Deventer-Zutphen) in een regionale Duurzame top 100 opgenomen. In 2011 en 2012 zette dagblad Trouw hem in zijn eigen Duurzame 100, een landelijk overzicht van de ‘100 meest invloedrijke Nederlanders op gebied van duurzaamheid’.